atlantida.free.bg - сайт за езикова гимназия "Екзарх Йосиф I" - гр. Ловеч
Начало Защо Атлантида Езиковата Самоуправление Блясък Арт Форум Образование Личност на Езиковата


 

RSS бюлетин

Кликнете върху иконката за абонамент

Какво е RSS?

 Ezikovata.net Официален сайт Немски сайт Страница в Wikipedia


Успехът, наречен Матури 2008
Атлантида - сайт за Езиковата

Здравейте!

В началото на септември 2007 МОН публикува рейтинг на българските училища с прием след 7-ми клас. Основен показател в тази класация беше средният бал на приетите ученици. Още тогава Министерството отреди изключително достойна позиция на Ловешката езикова гимназия. В един от първите коментари на сайта „Атлантида” с гордост заявихме, че между р. Тимок и Шуменското плато няма по-желано училище от нашата езикова гимназия. Заканихме се, че догодина ще бъдем още по-напред - в топ 10 на училищата в цяла България. И го постигнахме!

За пръв път през последните над 20 години бе проведено външно оценяване за гимназиалните училища в страната – задължителни зрелостни изпити. Изпити при еднакви условия и ниво на трудност за всички училища в България. Затова резултатите от тези изпити са обективен критерий за съпоставяне на равнището на училищата у нас. Всеки има правото на претенция да бъде сред богоизбраните в образованието. Но както казва старата максима, пред фактите и боговете мълчат. След проведените зрелостни изпити МОН посочи ГЧЕ „Екзарх Йосиф I” сред 10-те най-добри училища в България. Нашата гимназия заема 6-то място в официалната класация на резултатите по български език и литература. С общ резултат от 5,66 Езиковата е само на няколко стотни от водещите в това класиране. Нашата гимназия мери ръст с топучилищата на София, Варна и Пловдив.

Успехът на гимназията е значително по-голям. Защото нашите зрелостници се представиха великолепно и на втората матура. Средният резултат от този изпит е още по-висок – 5,68. Гимназия зае първите позиции в страната по немски /5.72/, френски /5,72/ и английски език /5,65/ и класира Ловешка област на първо място в България по тези езици. Езиковата постигна 15 пълни отлични оценки по математика и три по биология, независимо от малкия брой на избралите тези матури. Близо до абсолютната шестица са резултатите от матурите по география, химия и история. Въпрос на време е МОН да обяви още класации. Едно е сигурно – Езиковата ще бъде в топ десетките на всички изучавани езици. Няма съмнение ние ще бъдем сред лидерите в общото класиране на училищата в тази зрелостна кампания.

До този резултат достигнахме без да разполагаме с ресурса на най-големите. Защото нашите деца идват от Славяново, Севлиево, Свищов, Троян, Бяла Слатина, Белене, Павликени, Габрово, Тетевен, Априлци, Левски, Ловеч. Но за пет години стават толкова големи, колкото своите връстници от София, Пловдив и Варна. Защото тази гимназия сбъдва мечтите! Благодарение на своя неповторим дух и забележителни преподаватели.

В зрелостната кампания Езиковата постигна 46 пълни шестици и още над 150 отлични оценки по 9 учебни дисциплини. Този резултат е плод на неуморните усилия на десетки преподаватели от най-старото езиково училище у нас.Не можем, обаче, да пропуснем имената на Ана Андреева и Мария Данаилова, които научиха на отличен български език цял един випуск. На Георги Пърликов, Аксел Зомер, Таня Цокова, Милена Енева, Красимир Колев, които чрез своите ученици зададоха национални стандарти за владеене на чужди езици. На Веселин Петров, Тихомир Стоев и Таня Колева, които доказаха, че едно езиково училище може да владее математика и биология по-добре от специализираните гимназии.

Истинските герои от тази кампания, обаче, са тези 181 момичета и момчета, които с резултатите си защитиха историята, традициите, авторитета на Езиковата и я равно поставиха до водещите гимназии в България.

Випуск 2008 вдигна летвата. Днес сме в десетката на България.Утре, може би, в тройката. Защо да не мечтаем ? Нали вече всички знаят, че Езиковата сбъдва мечтите!

Atlantis team
Назад
Нагоре
2008 год. atlantida.free.bg - сайт за езикова гимназия "Екзарх Йосиф I" - гр. Ловеч