atlantida.free.bg - сайт за езикова гимназия "Екзарх Йосиф I" - гр. Ловеч
Начало Защо Атлантида Езиковата Самоуправление Блясък Арт Форум Образование Личност на Езиковата


 

RSS бюлетин

Кликнете върху иконката за абонамент

Какво е RSS?

 Ezikovata.net Официален сайт Немски сайт Страница в Wikipedia


Какво е RSS?


RSS бюлетин


RSS (Really Simple Syndication) е технология, извличаща и събираща на едно място новини и информация от различни интернет страници.

Получените чрез RSS новини се обновяват автоматично, така че вие разполагате по всяко време с актуална информация. При използването на RSS не е нужно да отваряте интернет страниците, на които са поместени новините, достатъчно е да отворите вашия RSS четец (виж по-долу), който ще извлече необходимата и актуална информация.

Например, ако се запишете за новините на катедра "Информатика", няма да има нужда да отваряте страницата на катедрата за да прочетете актуалните новини. Достатъчно ще е да стартирате вашия четец, който ще провери дали има нова информация и ще ви я предостави. По същия начин, ако искате освен за катедра "Информатика" да се абонирате за новините и на катедри "Счетоводна отчетност" и "Маркетинг", то няма да се налага да отворите всяка от страниците на катедрите. Чрез RSS, събирането на новините ще бъде извършено вместо вас.

При използването на RSS има два основни момента

  1. Представяне на съдържанието - представя се в строго определена форма (съгласно световни стандарти), от интернет сайт, предлагащ RSS на своите потребители (не всички сайтове предлагат RSS).
  2. Прочитане на съдържанието - извършва се от потребителите, чрез специална програма наречена RSS четец (RSS Reader).

Информацията е достъпна чрез адрес (линк), публикуван от интернет сайт. Този линк се записва в RSS четеца, който прочита съдържанието и го предоставя на потребителя в определена форма.

По този начин е възможно събирането на линкове от различни страници в RSS четеца. Това пести време и е удобно за потребителя. Необходимо е единствено да отворите четеца и с едно кликване можете да прочетете която и да е новина, от който и да е сайт, за който сте се записали.Информацията е взета от адрес http://www.ue-varna.bg/bg/index.php?page=100001

Нагоре
2008 год. atlantida.free.bg - сайт за езикова гимназия "Екзарх Йосиф I" - гр. Ловеч