atlantida.free.bg - сайт за езикова гимназия "Екзарх Йосиф I" - гр. Ловеч
Начало Защо Атлантида Езиковата Самоуправление Блясък Арт Форум Образование Личност на Езиковата


 

RSS бюлетин

Кликнете върху иконката за абонамент

Какво е RSS?

 Ezikovata.net Официален сайт Немски сайт Страница в Wikipedia


Декларация от стачкуващите училища
Атлантида - сайт за Езиковата

След 40 дни борба за своето достойнство и бъдещето на българското образование ние, стачкуващите учители от ловешките училища, участници в най-мощната съсловна стачка в историята на България заявяваме :

1.Считаме министър Даниел Вълчев за единствено отговорен за най-голямата криза в родното образование след създаването на модерната българска държава.

2.Изразяваме отвращение от лицемерното и нагло поведение на българското правителство и лично на премиерминистъра Сергей Станишев, който със своите некомпетентни действия съдава нови конфликти и проблеми в образованието.

3.Възмутени сме от съглашенското поведение на лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа”- д-р Желязко Христов и д-р Константин Тренчев, които предадоха българското учителство и уреждайки своите лични интереси, нанесоха непоправим удар на синдикализма в България.

4.Не приемаме предложеното от Сергей Станишев и Даниел Вълчев споразумение защото:

· - Не гарантира увеличението на доходите на българските учители до широко афишираните от правителството равнища от 650 лева;

· - Предвиденото увеличение на издръжката на ученик не осигурява нужните средства за подобряване на учебно-техническата база, методиката на обучение и не позволява повишаване на качеството на образование;

· - Принуждава учителите да подписват реформа, която не е нито задължение, нито отговорност на преподавателите;

· - Въвежда принципа на „самоизяждане” между училищата, като разрешава увеличаване пълняемостта на паралелките;

· - Създава съмнения за увеличаване на учителските нормативи, а по този начин открива широки възможности за масови съкращения на преподаватели;

· - Лишава училищата от пълноценното използване на делегираните бюджети и създава проблеми пред издръжката на учебните дейности;

5.Призоваваме българската общественост, родителската общност и всички,

ангажирани с проблемите и съдбата на българските деца, заедно да търсим пътища и да споделяме отговорността за тяхното бъдеще.

6.Ние не желаем да проваляме учебната година. Децата нямат вина за безобразията на управляващите в България, затова, водени от своя професионален дълг и уважението към нашите ученици, възобновяваме учебните занятия от 05.11.2007 година.

7.Запазваме стачна готовност и решимост да предприемем нови стачни действия в подходящ момент. В случай, че бъдем принудени, ще предприемем особено болезнени за управляващите и обществото протестни действия.

8.Заради своето унизително отношение към учителите, Правителство ще трябва да понесе цялата отговорност за растящото напрежение и неизбежните проблеми в българското образование.

Назад
Нагоре
2008 год. atlantida.free.bg - сайт за езикова гимназия "Екзарх Йосиф I" - гр. Ловеч